Dykfångade pilgrimsmusslor på menyn

På fredag serverar jag dykfångade pilgrimsmusslor!

Nu tänker jag vissa vad ni kommer att få på fredag, detta är dykfångade pilgrimsmusslor från Norge. Man tar bort klippet från musslan och använder sig av till exempel en stekspade för att lossa mussla i övre skalet, sedan lossar man underifrån. När det är gjort brukar jag skaka ur musslan. Tittar sedan in i skalet så det är rent och fint, behåll skalet till serveringen. 

Sedan lossar jag på romsäcken som jag sedan ska röka, viktigt är att tvätta romsäcken i kallt vatten innan. Sen frigör jag musslan från skägget som sitter runt musslan, det är även en liten muskel som jag tar bort. Nu är musslan frigjord. Bon apetit.

Det finns många vägar att gå för att tillaga denna delikatess. Till fredag som förrätt , har jag valt att alspånsröka romsäcken, jag serverar den sedan med en sallad på gurka, kålrabbi, granny smith och citron burre blance och några stänk jalapenoolja. 

 

Ett miljövänligt skaldjur

Pilgrimsmussla kallas också kammussla och är en av världens mest miljövänliga skaldjur. De jag serverar i restaurangen hemma i köket plockas i Norge för hand längs den norska kusten. Konsistensen är fast och mör och har en nötig och smörig smak. Den är en populär råvara i många kök då den både klarar kraftiga och mildare smaksättningar.

Kort om pilgrimsmussla

Pilgrimsmussla kan som sagt var även Kammussla, men även Vikkammussla och Hokkaidokammussla. Musslan sitter inte fasts som många andra musselsorter gör, de kan till och med simma korta sträckor. De ligger dock oftast på sandbotten, till viss del nedgrävda.

De äter plankton samt döda växt- och djurrester.

Musslan är tvåkönad och finns längs hela Atlantkusten och även i svenska vatten, från Bohuslän i norr till Kattegatt i söder.

Och de smakar fantastiskt! :)

Nästa
Nästa

Boksignering på NK